Emmy Lea

Sex månader
Sex månader. Ibland känns det som om jag fortfarande är där, fast i stunden då livet har förändrats vare sig jag vill det eller inte. För sex månader sedan så var det mitt val. Jag hade tagit det gigantiska klivet jag inte trodde jag skulle klara av, som tre månader innan den stunden inte ens funnits på kartan. Helt galet osannolikt var det att jag - lilla förvirrade fantastiska jag - skulle klara av någonting sådant, ett så stort steg. Det fanns mycket som jag kände talade för att det inte skulle gå. Ångest, ensamhet, svårigheter att klara av saker. Men det är sinnessjukt underbart hur mycket man kan klara av, lära sig och lösa när man anstränger sig för att man bara vill så förbaskat mycket. För sex månader sedan flyttade jag hemifrån. 

Det känns konstigt och normalt på samma gång. Men ända sedan jag blev diagnosticerad med Aspergers 2011 så har jag arbetat och tränat och levt för att kunna göra det som jag vill. Klara av att vara social under längre tidsperioder utan att min kropp och hjärna drar igång nödlarmet av utmattning. Jag klarar av att vara social, det är till och med kul. Dock inte i jättestora folkmassor, och definitivt inte i en högljudd miljö. Den kombination slår ut mina batterier kvickt som fan. Med min diagnos har det också varit andra vardagssaker som känts svårt innan jag flyttade hemifrån. Att hålla koll på mina rutiner - att ens hålla igång rutiner och någon slags struktur på mitt vardagliga liv så att inte mina tankar exploderar. I början var det svårt att vara här i min egna lägenhet på egen hand. Det tog tid att få in de vardagsrutiner som jag annars aldrig behövt ta hand om själv; laga mat, städa, tvätta... Det är mycket som skulle kunna sägas för det som var konstigt att ta sig an i början. Men nu fyller jag 21 om en månad och jag flyttade hemifrån för sex månader sedan. Jag är så glad att jag tog den där galna chansen i juli och tackade ja till min plats på Högskolan Väst. Det var ju verkligen inte det som var tanken. Men nu är jag här i Trollhättan och läser första året på Digitala Medier och älskar att få uppleva de erfarenheter och människor som mitt liv ger mig. Jag är så nöjd med mitt val. Med min inre kraft, allt jag åstadkommit som jag för bara nio månader sedan trodde var ett svart hål av problem. Jag klarar mig på egen hand och det går jättebra. Med risk för att det här kommer låta som ett tacktal, så måste jag faktiskt nämna en person som gjort allting tusen gånger bättre och lättare för mig; min mamma. Hon får mig att glädjas över den jag är, får mig att se mina styrkor och hjälper mig att arbeta på mina svagheter. Hon finns alltid där. Så har det alltid varit. 

Mamma, om jag på något sätt kunnat betala tillbaka för dessa 21 år som du funnits i mitt liv och varit där för mig, även de stunder då du borde tagit hand om dig själv på högsta prioritet istället för mig... Om jag kunnat lova dig en plats bland stjärnorna på natthimlen skulle jag göra det. Men jag hoppas att det här kan komma i närheten till ett tack - jag älskar dig. 
Foton
Har inte så mycket roligt att prata om så jag tänkte bara slänga upp de här iPhonebilderna idag. Lite klasskompisar, och lite annat smått och gott. 
Hmm

Det här med att blogga går väldigt knaggligt just nu. Har lite mycket i huvudet och tråkiga vardagsgrejer som händer, och hur många gånger kan man egentligen skriva om sina sömnproblem, tråkigt plugg eller sin envisa beslutsamhet för att inte diska? Känns liksom lite trist att pladdra på om det i hundra inlägg. Har kommit in i en ond cirkel där jag behöver plugga men tycker det är sjukt tråkigt och jobbigt, så då gör jag roliga saker istället. Och sen blir jag lite halvt besviken på mig själv och tänker att jag måste - och ska - plugga. Men det har inte blivit av ännu. Kommer på mig själv med att sakna upplägget för studier i grundskolan och gymnasiet då jag alltid kunde lita på att uppgifterna blev klara under lektionstid och oerhört sällan behövde släpa med mig plugget hem. Men på högskola så finns det sällan tid för att göra uppgifterna på lektionstid. Då lyssnar man istället på föreläsaren i evigheters evighet, som igår när vi lärde oss om Ljudteori och Ljudberättande på heldag för första gången sedan i början av höstterminen. Galet. Där kan man snacka om bra sömnpiller oavsett hur intressant jag tycker att det är. Höll mig vaken genom att envist och pedantiskt anteckna allting från PowerPoint-slidesen och det läraren pratade om. Men lycka till att lyckas förstå mina nedkladde och oorganiserade krafs till anteckningar. Aja. Det fastnar ju i alla fall  bättre när man antecknar samtidigt som man lyssnar. Och jag har alltid ett behov av att sysselsätta mina händer med nåt. Jag kan inte bara fokusera på läraren och det han säger och ta in det medan jag sitter still. Nä, det går verkligen. Så min telefon är ett fantastiskt distraktionsverktyg för mina rastlösa händer. 

Köpte ju hälsokosttabletter mot sömnproblem och i två nätter gjorde det susen, men sen så har jag efter en vecka sjunkit tillbaka till att vakna minst två gånger varje natt och ha svårt att somna om. Jag har på känn vad det är, och det är inte stress, men det är lite knepigt att reglera det. Så... Jag överlever. Det är förhållandevis lugnt. 

Spelade in en svensk låt som jag skrivit i Logic häromdagen. Skrev den för något år sedan men har inte gjort någonting med den förrän nu - surprise, liksom, har hundratals låtar som ligger gömda eller glömda i dammiga anteckningsböcker eller i mappar i datorn. Men för en vecka sedan fick jag en idé för den här låten och arrangerade om den och plötsligt kändes den som en helt ny låt. Då är det mycket roligare. Hade dock velat ha någon som kan agera bollplank så man kan få lite feedback och bolla ideér med. Projektet i logic är rätt så standard för mina låtar - pianospår, lugn bas som fyller upp, med stråk (cello oftast) på refräng/stick för att få en starkare effekt och power där. Sedan sång och möjligtvis lite överstämmor. Jag är ju en sådan perfektionist så jag lägger helst inte upp material innan det är klart - men det blir ju aldrig klart. Typiskt. Får se om jag kan slänga upp någonting på min soundcloud eller youtube någon dag.